czwartek, 11 sierpnia 2016

Ciasteczka z mąki żytniej i orzechów brazylijskich (orzechowe)





Ciasteczka są kruche, lekko chrupiące i takie... słodziutkie.
Ich armat jest tak niezwykle kuszący, że trudno im się oprzeć.
Piekłam je już mnóstwo razy i zawsze znikają... zbyt szybko.
Orzechy brazylijskie możecie podmienić na inne - praktycznie każde się sprawdzą.
Pychota!

(około 16-18 sztuk) 
140g mąki żytniej
50g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne)
70g cukru
100g masła/margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli  
 
Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem).
 Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto.
 Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. 
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Można lekko docisnąć widelcem, wtedy będą miały fajny wzorek.)
 Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-16 minut w 180 stopniach.