wtorek, 16 sierpnia 2016

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)








Przepis autorski (mój).
Zdarzało się Wam w ostatniej chwili zdecydować na towarzyskie grillowanie?
Albo przygotowaliście pyszne mięso, a z grilla nici?
Poniżej podam przepis na smakowity i uniwersalny boczek, który można przygotować w warunkach domowych i/lub na świeżym powietrzu.
Jeśli jednak zdecydujecie, że nie macie ochoty na grillowane mięsko, to boczek można włożyć do piekarnika i po prostu upiec.
Obie wersje są pyszne i niezwykle aromatyczne, a dodatek czerwonej cebuli jest "strzałem w dziesiątkę".
W sumie to mogłabym ją wyjadać prosto ze słoiczka...

1 kg boczku wieprzowego (bez skóry)
4-5 ząbków czosnku
Marynata:
1-2 łyżki oleju
2 łyżki soli (lub wg smaku)
 1,5 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego
Dodatkowo:
1-2 słoiczki czerwonej cebuli (polecam Stovit)

Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać z olejem, a czosnek obrać i pokroić w słupki.
Umyty oraz osuszony boczek porządnie natrzeć marynatą i następnie naszpikować czosnkiem.
(Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku.)
Mięso przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie boczek pokroić w plastry i delikatnie rozklepać z pomocą tłuczka do mięsa.
Następnie każdy kawałek ułożyć na tacce do grilla i przenieść na ruszt.
Grillować do miękkości - co jakiś czas obracając na drugą stronę.
(Mięso można też upiec w piekarniku - także w całości lub przyrządzić na patelni wysłanej folią aluminiową. Wtedy mięso układamy bezpośrednio na folii, a nie na tacce.)
 Podawać z czerwoną cebulą.