wtorek, 12 lipca 2016

Zupa kalafiorowa z koperkiem



Zupa jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. 
Swój smak zawdzięcza dodatkowi koperku! 
W moim domu sprawdza się o każdej porze roku, bo zawsze mam jego zapasy. 
Cóż, uwielbiam taką zieleninkę...

mięso na wywar
1 kalafior
4 średnie ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera 
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 pęczek koperku (w zależności od wielkości i upodobań)
50-100 ml śmietany
sól, pieprz

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
Całość gotować do miękkości.
Około 10-15 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczone różyczki kalafiora.
Na końcu zupę połączyć ze śmietaną (wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody) i posiekanym koperkiem.
Doprawić do smaku.