piątek, 15 lipca 2016

Zapiekanka jaglana z wiśniami




  Inspiracja z książki Wandy Jackowskiej: "Kaszomaniak".
Książkę można nabyć na stronie Wydawnictwa REA (klik).
Zawiera ona mnóstwo ciekawych przepisów na pyszne dania, które są sporządzone z różnych gatunków kasz.
Dodatkowo znajdują się w niej ciekawe i ważne informacje na temat danego rodzaju - tych zdrowych ziarenek.
Autorka udowadnia, że kasza wcale nie musi być nudna!
I przy nam jej rację, bo przeglądając książkę - trudno mi było się zdecydować, które danie przygotować jako pierwsze.
Na słodko, czy w wersji wytrawnej?
Z komosą ryżową, amarantusem, kaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, jęczmienną, pęczakiem, bulgurem, czy kuskusem?
Ale wracając do przepisu...
Zapiekanka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Dodam jeszcze, że sama kasza jaglana jest bezglutenowa, lekkostrawna i jednym słowem - zdrowa.
Dlaczego? 
Ma działanie zasadotwórcze, a także dużą zawartość witaminy B, lecytyny, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki.
To kto się skusi na taki deserek?

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(Naczynie o wymiarach około 16 x 22 cm)
200g kaszy jaglanej
500g wiśni świeżych/mrożonych (waga z pestkami)
150g cukru
500 ml mleka
3/4 śmietanki 12%
1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego)
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta

Mleko przelać do garnuszka o grubym dnie, dodać 1/2 cukru, esencję waniliową i zagotować.
Następnie do mleka wsypać kaszę jaglaną (uprzednio opłukaną) i wymieszać.
Całość gotować na małym ogniu i pod przykryciem - przez około 10-15 minut.
(Należy pilnować, aby kasza się nie przypaliła.)
Następnie garnek z kaszą wstawić do gorącego piekarnika (rozgrzanego do 200 stopni) na 15-20 minut.
Gotową kaszę wyjąć z piecyka i połączyć ze śmietanką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Na jego dnie rozsypać (równomiernie) wydrylowane wiśnie.
Następnie na owocach ułożyć kaszę.
Zapiekankę wygładzić, posypać resztą cukru i ponownie wstawić do piekarnika.
Zapiekać przez kilkanaście minut (*) i podawać na zimno.

(*) Jeśli wiśnie nie puszczą soku, to zapiekać do momentu, aż zapiekanka będzie miała rumiany/zapieczony wierzch.