wtorek, 19 lipca 2016

Sałatka z białej kapusty o czosnkowym aromacie (do słoików i bezpośredniego spożycia)


Przepis kiedyś spisałam z internetu i nie pamiętam źródła...
Sałatka jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
Przyznam, że to jedna z moich ulubionych, którą obowiązkowo przyrządzam "na zimę".
Nadaje się też do robienia na bieżąco.
Wystarczy zmniejszyć proporcje składników i przygotować bezpośrednio przed spożyciem. 
Bez pasteryzacji może postać (w lodówce) do 2 tygodni.

3 kg kapusty
6 marchewek
5 cebul
Zalewa:
1 szklanki wody
1/4 szklanki octu
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki soli
1 główka czosnku

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce (grube oczka), a cebulę pokroić w pół plasterki.
Składniki zalewy zagotować w dużym garnku.
(Ząbki czosnku przekroić na połowę.)
Do gorącej zalewy przełożyć warzywa i całość chwilkę podgrzać, aby wszystko zrobiło się ciepłe.
(Nie gotować!)
  Sałatkę (z zalewą) przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Pasteryzować około 20 minut.