sobota, 16 lipca 2016

Różyczki z ciasta francuskiego (z szynką)



Takie różyczki to smaczna przekąska, która przykuwa uwagę i zachwyca swoim niecodziennym wyglądem.
Możecie je podać w formie bukietu, który prezentowałam tu: klik.
 
1 płat ciasta francuskiego
400g szynki (okrągłej o średniej wielkości)
ketchup
Dodatkowo: 
jajko (+ opcjonalnie szczypta soli oraz odrobina curry i papryki w proszku)

Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm.
Plastry mortadeli przekroić na pół.
Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie) na nim po trzy połówki szynki.
Całość delikatnie zrolować i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Kwiatuszki posmarować rozmieszanym jajkiem (opcjonalnie z przyprawami) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut (powinny być zarumienione) w 190 stopniach.