czwartek, 28 lipca 2016

Roladki z szynki marynowanej w mleku - z serkiem, salami i zieloną papryką




Przepis autorski (mój).
Często robię kotlety marynowane w mleku (klik). 
Wychodzą niezwykle miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.
Tym razem z tak przygotowanego mięsa zrobiłam przesmaczne roladki.
To dopiero pyszność!
 Kremowy serek cudownie się roztapia i idealnie łączy z całością.
Możecie użyć dowolnego wariantu smakowego, lecz przyznam, że musztarda z miodem - idealnie komponuje się z szynką i salami.
Sami spróbujcie!

(4 porcje)
4 plastry szynki (duże)
Marynata:
1/2 szklanki mleka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
sól, pieprz
Nadzienie:
60g serka kremowego (użyłam Apetina - musztarda i miód)
4 plastry salami
1/2 papryki zielonej (średniej)
Panierka:
mąka pszenne
  1 jajko
 bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia

 Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko).
Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić, a listek laurowy odrobinę pokruszyć.
Kotlety poukładać w misce.
Każdą warstwę 
oprószyć solą i pieprzem oraz obłożyć cebulą i czosnkiem.
Na wierzch wrzucić listek laurowy.
Całość zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Każdą porcję posmarować serkiem, ułożyć na nim plaster salami i na brzegu - kawałek zielonej papryki.
Całość ściśle i delikatnie zrolować.
Roladki dokładnie obtoczyć w mące, a następnie w rozmieszanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju i średnim ogniu - z każdej strony.
(Powinny być zarumienione.)