sobota, 30 lipca 2016

Placuszki z malinami


Przepis autorski (mój).
Placuszki są pyszne, delikatne i jestem pewna, że posmakują każdemu.
Nie tylko miłośnikom malin, choć im w szczególności!
A ten zapach...
Kusi!
Polecam.

(około 10 sztuk)
1 jajko (duże) 
1 szczypta soli 
1/2 szklanki mleka 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1 łyżka masła
 2 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 garść malin
Dodatkowo: 
cukier puder do posypania

 Białko oddzielić od żółtka i ubić (z solą) na sztywną pianę. 
W drugiej misce umieścić żółtko, dodać mleko, mąkę, cukier puder, miękkie masło oraz proszek do pieczenia. 
Całość dokładnie wymieszać. 
Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami. 
Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta. 
Smażyć z obu stron do zarumienienia się. 
Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.