poniedziałek, 4 lipca 2016

Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka



Idealna propozycja na syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu.
(Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.)
Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych.
W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat.
Koniecznie spróbujcie!
Pycha!
 
Placki:
4-5 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
Farsz:
1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności od wielkości, może być inne mięso drobiowe)
1 mała cebula
Dodatkowo:
olej
Opcjonalnie:
sos serowo-czosnkowy (opis na końcu)
Sos serowo-czosnkowy:
150g serka topionego
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki masła
pieprz biały

 Przygotować farsz.
Ugotować ćwiartki z kurczaka (w rosole).
Mięso zmielić (na drobno) i połączyć z podsmażoną cebulą.
(Jeśli farsz jest za suchy - podlać rosołem.)
Przygotować placki.
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej.
(Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.)
Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu mięsnego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej.
Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim ogniu).
Podawać na gorąco polane sosem.

Sos serowo-czosnkowy.
Posiekany czosnek przesmażyć na maśle.
Dodać śmietanę, mleko oraz pokrojony serek. 
Całość mieszać - do momentu połączenia się składników.
(Jeśli sos jest za gęsty należy dolać mleka.)
Doprawić pieprzem.