wtorek, 26 lipca 2016

Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe)




Przepis autorski (mój).
Amarantus to bardzo zdrowe zboże, które moim zdaniem - jest bardzo mało przez nas doceniane.
A szkoda, bo ta roślina zawiera dużooo zalet.
 Amarantus charakteryzuje się dużą zawartością żelaza. Posiada go nawet 5-krotnie więcej -  niż szpinak, czy pszenica.
Jest też niezwykle cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz dodatkowo wapnia i błonnika.
Badania nad szarłatem wykazują, że ma on szczególne znaczenie w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i zmniejszania stanów zapalnych oraz ryzyka zachorowań na cukrzycę, nowotwory oraz choroby serca.
Badania wykazały, że ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia, zmniejszania stanów zapalnych oraz ryzyka zachorowań na cukrzycę, nowotwory oraz choroby serca.
Idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Jednak przyznam, że jego lekko orzechowy (?) posmak - nie wszystkim odpowiada.
 Na szczęście moja rodzinna przywykła i to zaakceptowała...
Wracając do placków...
Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i doskonale zaspokajają nawet ten większy głód.
Idealne połączenie smakowe sprawiło, że zniknęły szybciej niż mogłam się spodziewać.
Sami spróbujcie - polecam!

(około 16 sztuk)
100 kalafiora
100g cukinii
1 cebula (mała)
1 jajko
1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
2 łyżki mąki z amarantusa
2 łyżki skrobi kukurydzianej (może być mąka ziemniaczana)
2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej)
2 łyżki koperku (posiekanego)
czarnuszka (może być pieprz)
sól
Dodatkowo:
olej do smażenia

Amarantus dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ugotować wg przepisu z opakowania.
Kalafiora ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, odcedzić i po ostygnięciu - rozdrobnić za pomocą tarki lub widelca.
Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać.
Wszystkie warzywa (cukinię z sokiem) połączyć z amarantusem i wymieszać z jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą.
Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane).
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.