niedziela, 3 lipca 2016

Pizzerinki z placków ziemniaczanych



 Przepis autorski (mój).
Pizzerinki z placków to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Składniki na dodatki mogą być według Waszego uznania.
 Podałam przykładowe, które znajdują się w mojej wersji na zdjęciu.
Pycha!

Placki:
4-5 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
Dodatki:
żółty ser
pieczarki
wędzony boczek
pomidorki koktajlowe
szczypiorek
sos kremowo-serowy (przepis na końcu)
Dodatkowo:
olej

Sos kremowo-serowy: (*)
300 ml śmietanki 18%
100g żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz


Przygotować placki.
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.

Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Następnie na patelni rozgrzać solidną ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać spore porcje ciasta.
 (Wielkość placka powinna być około 3-4 razy większa od tradycyjnej.)
 Placki smażyć z obu stron na rumiano.
W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie plasterki boczku.
Gorące placki posypać startym serem (aby się rozpuścił) i kolejno ułożyć pieczarki oraz bekon.
Placki polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i poukładać na nich pokrojone pomidorki.
Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Sos kremowo-serowy.
Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać ze startym (na drobnych oczkach tarki) serem.
Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników.
Gotowy sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
 
(*) Sos serowy można również zrobić z rozpuszczonego serka topionego rozmieszanego z mlekiem, śmietaną lub jogurtem naturalnym.