niedziela, 10 lipca 2016

Pieczarki w cieście czosnkowo-paprykowym




Kolejna pyszna przekąska, która bardzo szybko znika.
 Cukinię (klik), fasolkę (klik) oraz parówki (klik, klik) - już Wam prezentowałam.
Pieczarki również są niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu.
Ciasto czosnkowo-paprykowe idealnie się z nimi komponuje.
Ja je uwielbiam w wersji solo, ale wyśmienicie pasują do lekkiego sosu.

400g pieczarek
Ciasto:
1 jajko
1/2 szklanki mleka 
 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki czosnku w proszku
1 szczypta proszku do pieczenia (solidna)
sól
Dodatkowo:
mąka pszenna do obtaczania
olej do głębokiego smażenia
   
  Pieczarki obrać, umyć i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.
 Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
Dodać przyprawy i na końcu solidną szczyptę proszku do pieczenia.
Całość ponownie dokładnie wymieszać.
 Pieczarki obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
Smażyć w głębokim i rozgrzanym oleju - na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać.
(Na zimno również są smaczne.)