piątek, 15 lipca 2016

Pasta dr Budwig (wersja podstawowa)



 Pasta powstała na podstawie przepisu Dr Budwig.
Dużo bym musiała pisać o tej diecie, ale w skrócie wspomnę, że jest ona bardzo korzystna dla naszego organizmu.
 Z założenia działa przeciwnowotworowo, ale dieta ta jest również skuteczna przy wielu innych przewlekłych i nawracających się schorzeniach, np.: chorobach naczyniowych i przewodu pokarmowego, otłuszczeniu wątroby, problemach skórnych, przy stwardnieniu rozsianym, pasożytach, czy dolegliwościach wynikających z zaawansowanego wieku.
 Niestety osobiście nie jestem systematyczna do diet, więc żadnej nie stosuję.
Jednakże pasta ta często gości w moim menu i moja rodzina także ją uwielbia.
Pamiętajcie o kilku istotnych rzeczach...
Olej lniany powinien być bardzo dobrej jakości - tak samo jak twaróg.
Jeśli ser kupujecie w sklepie, to wybierzcie ten odtłuszczony (0%).

Pasta: (*)
125g twarogu (odtłuszczonego)
2-3 łyżki oleju lnianego (tłoczonego na zimno) 
2-3 łyżki mleka/jogurtu/kefiru
Dodatkowo: (**)
wersja na słodko: miód wanilia, cynamon
wersja na ostro: czarnuszka, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, szczypiorek itp.
wersja z ziołami: bazylia, koperek, mięta, pokrzywa itp.
wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie
wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki

Do blendera należy wlać olej i dodać kilka łyżek mleka/jogurtu/kefiru.
Miksując - stopniowo i porcjami dodawać ser.
Całość połączyć do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
(Masa powinna przypominać serek homogenizowany i być bez gródek.)

(*) Zasada: Oleju powinno być tyle samo co mleka/jogurt/kefiru, a twarogu 3 x więcej - co oleju.
(**) Składniki te należy dostosować do własnych preferencji smakowych. To tylko niektóre propozycje.