wtorek, 5 lipca 2016

Lody śmietankowo-czereśniowe (bez maszynki)




 Przepis autorski (mój).
Lody ze sklepu? 
Nie, dziękuję. Wolę własne.
Takie domowe są najlepsze, a te z czereśniami - rewelacja. 
Chyba nie da się tego określić słowami, więc sami spróbujcie!

Wtedy będziecie wiedzieli co mam na myśli.

200 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
180g czereśni (bez pestek)
80 g cukru pudru
1 łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych)

Czereśnie umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem (z cukrem pudrem).
Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem czereśniowym.
Na koniec wlać alkohol i całość dokładnie wymieszać. 
(Alkohol sprawi, że lody będą miały bardziej delikatniejszą konsystencję i nie będą zbyt twarde.)
Masę przelać do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na co najmniej 6-8 godzin.
Co 2 godziny (3 razy) lody przemieszać mikserem.
(Bez mieszania lody również są pyszne. Przemieszane mają bardziej puszystą konsystencję.)