środa, 27 lipca 2016

Lekka sałatka z olejem rydzowym




Przepis autorski (mój).
Znacie olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy)?
Kiedyś był dość popularny, choć dziś ponownie robi się bardziej znany.
I dobrze, ponieważ ma unikalne właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne.
Jest świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za smakiem oleju lnianego.
Olej rydzowy jest niezwykle aromatyczny i ma charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy).
Znakomicie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno) i doskonale komponuje się ze śledziami (klik).
Wracając do sałatki...
Może być ona dodatkiem do obiadu oraz rewelacyjną przekąską w wersji solo.
Idealnie, a jednocześnie prosto skomponowane składniki - wybornie smakują z charakterystycznym posmakiem oleju rydzowego.
Sami spróbujcie!

4-5 liści sałaty lodowej 
1 jajko
1 garść fasolki szparagowej (żółtej) 
1/2 pomidora
2-3 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju rydzowego
1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz
Do posypania:
groszek ptysiowy
płatki migdałowe

Jajka ugotować na twardo, a fasolkę w osolonej wodzie.
Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Sałatę umieścić w misce i wymieszać z pokrojonym pomidorem, fasolką oraz posiekanym koperkiem.
Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka.
Całość doprawić do smaku, a następnie skropić olejem i niewielką ilością octu.
Gotową sałatkę posypać groszkiem ptysiowym i płatkami migdałowymi.