sobota, 2 lipca 2016

Krokiety z chleba tostowego (z serem i szynką)


Krokiety są błyskawiczne w przygotowaniu i idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach.
Jest to doskonała propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę.
Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo - takie najbardziej lubię! 

 4 kromki chleba tostowego
4 plastry sera żółtego
4 plastry dowolnej wędliny
4 plastry pomidora
1 mała cebula
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia

Kromki chleba tostowego (bez skórek) należy rozwałkować.
Na każdym kawałku położyć po plasterku: sera, wędliny, pomidora i dołożyć zeszkloną cebulkę.
Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać w jajku oraz bułce tartej (pamiętać też o bokach).
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się).
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.