piątek, 1 lipca 2016

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)




 Przepis autorski (mój).
Krążki są przepyszne i idealnie nadają się na szybką przekąskę.
U mnie w domu znikają bez żadnych dodatków, ale przyznam, że świetnie komponują się z lekkim sosem lub posypane żółtym serem.
Doskonale smakują bezpośrednio po przyrządzeniu - jednak na zimno również są smaczne!
Ciasto zrobiłam na bazie mąki ryżowej, którą bardzo lubię, więc śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej.
Mąkę ryżową możecie zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje.

1 kabaczek (średni; może być cukinia)
Ciasto:
2 jajka (duże)
50 ml mleka
50 ml wody
15-16 łyżek mąki ryżowej (płaskich)
2 łyżki startego parmezanu (płaskie)
1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska)
1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
pieprz, sól
Dodatkowo:
mąka ryżowa do obtoczenia
olej do głębokiego smażenia

Kabaczka obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
(Jeśli używacie młodej cukinii - nie należy jej obierać.)
Następnie w każdym krążku wyciąć mniejszy otwór.
(Ja to zrobiłam to za pomocą korka po wodzie mineralnej.)
Przygotować ciasto.
Jajka zmiksować z mlekiem i wodą.
Dodać mąkę, parmezan i sodę oczyszczoną.
Całość doprawić do smaku i odstawić na 5 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte. Powinno być dość gęste. W razie czego można dolać mleka/wody lub jak będzie za rzadkie - dosypać odrobinę mąki.)
Po tym czasie każdy krążek dokładnie obtoczyć w mące i kolejno w cieście.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

 

Mąkę ryżową i inne doskonałe produkty można nabyć tu - klik.