poniedziałek, 18 lipca 2016

Kotlety jajeczne



Takie kotlety kiedyś robiła moja mama i przyznam, że to był jeden ze sposobów (oprócz zupy szczawiowej) do namówienia mnie, abym zjadła jajka.
Z czasem je polubiłam, a kotlety te do dziś uwielbiam.
Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

(6 sztuk)
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko świeże
1 cebula (mała)
1 bułka + mleko do namoczenia
1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju.
 Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera.
(Wolę tą pierwszą wersję.)
Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
(W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.)
Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki.
Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażyć na rumiano - z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.