piątek, 29 lipca 2016

Kisiel wiśniowy (domowy)




Chyba nie muszę pisać, że domowy kisiel nie ma sobie równych. 
W sezonie wiśniowym - to właśnie on królował w mojej kuchni.
Zresztą uwielbiam wiśnie!
A Wy...?
Robicie domowe kisiele?

400g wiśni
1 litr wody
3 łyżki cukru (wg smaku)
 3 łyżki mąki ziemniaczanej (*)

Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do garnka.
Następnie dodać cukier i wodę (około 100 ml zostawić do wymieszania z mąką).
Całość gotować przez 2-3 minuty.
Po tym czasie owoce połączyć z mąką ziemniaczaną - rozmieszaną w pozostawionej wodzie.
Kisiel zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
(Powinien zgęstnieć. Jeśli jednak tak się nie stało - należy dodać odrobinę mąki.)
 Kisiel spożywać na ciepło lub po ostudzeniu - wg gustu.

(*) Jeśli lubicie gęsty kisiel - użyjcie 4 łyżek mąki ziemniaczanej.