niedziela, 3 lipca 2016

Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw)





 Pilaw ma różne receptury i inaczej przyrządza się go na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej - skąd został wypożyczony do różnych kuchni.
Kasza bulgur, dzięki prostym składnikom może uzyskać naprawdę wyjątkowy smak.
Moja rodzina ją polubiła właśnie w takiej postaci (bo ja od dawna ją uwielbiam).
Danie jest proste, szybkie i idealnie sprawdzi się na syty i bezmięsny obiad.
W sumie może być również dodatkiem do kawałka mięcha...

(3 porcje)
100g kaszy bulgur  (grubej)
1 cebula
3 pieczarki (duże)
  3 suszone  pomidory
1 łyżka przecieru pomidorowego 
1/2-3/4 łyżeczki mieszanki przypraw Tajine (*)
sól do smaku
Dodatkowo: 
3/4 szklanki wody
  2 łyżki masła

Cebulę i pieczarki posiekać (nie na drobno) i podsmażyć na maśle.
Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Następnie odcedzić je z wody, pokroić w cienkie paseczki i jeszcze na pół.
Do cebuli z pieczarkami dodać przecier, wodę, dokładnie opłukaną kaszę i pomidory.
Wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami i doprowadzić do wrzenia.
Po tym czasie ogień zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką.
 Całość gotować około 15 minut.
Następnie ogień wyłączyć, kaszę zamieszać, ponownie przykryć i odstawić na kolejne 10 minut.
Przed podaniem danie jeszcze raz przemieszać.

(*) Skład: kolendra, kurkuma, papryka, kminek, cebula, sól, zmielone ziarna gorczycy, cynamon, czosnek, imbir, mięta pieprzowa, pietruszka.

Produkty (np. kaszę bulgur, suszone pomidory, przyprawę) do tego dania możecie nabyć w Lidlu.
4 lipca rozpoczyna się oferta: Smaki 1001 nocy.