wtorek, 5 lipca 2016

Herbatniki kokosowe





Inspiracja z blogu: Domogród.
(Całkowicie zmodyfikowałam przepis.)
Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle pyszne, chrupiące, kokosowe...
Smakują jak typowe herbatniki, ale wyróżniają się kuszącym aromatem, który przyciąga już podczas pieczenia.
Kto się skusi?

(około 15 sztuk) (*)
 50g masła/margaryny
80g cukru
1 jajko
130 mąki pszennej
40g wiórek kokosowych
1 szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść i schłodzić  lodówce - przez około 30-60 minut.
(Jeśli ciasto po schłodzeniu jest nadal lepiące - można dodać odrobinę mąki.)
Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Dodatkowo porobiłam dziurki widelcem - tak jak w typowych herbatnikach.)
Piec około 10-12 minut w 190 stopniach.
(Powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt twarde.)

(*) Robiłam ciastka o wymiarach 7 x 7 cm - dość spore.