czwartek, 21 lipca 2016

Golonka faszerowana mięsem mielonym (pieczona w rękawie)


Tak przygotowana golonka, wbrew pozorom - jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad - lub po ostudzeniu - na kanapkę.

1 duża golonka (około 1 kg bez kości)
Farsz:
250g mięsa mielonego
1/2 suchej bułki namoczonej w mleku
 1 łyżka bułki tartej
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
 przyprawy wg gustu
Dodatkowo:
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka musztardy
 Solanka:
2-3 litry wody
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe

Golonkę (bez kości) włożyć do solanki i pozostawić na całą noc.
Po tym czasie mięso osuszyć i posmarować musztardą (po wewnętrznej stronie).
Następnie na musztardzie położyć startą (na grubych oczkach) marchew, połowę cebuli (pokrojonej w piórka) i farsz z mięsa mielonego.
(Farsz - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.)
Całość zwinąć, związać nitką i umieścić
z pozostałą cebulą - w worku do pieczenia.
 Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 godziny.
Przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
(Pod koniec pieczenia golonkę można wyjąć z worka, aby troszkę się zarumieniła.)