czwartek, 7 lipca 2016

Dżem z czereśni


Chyba każdy przyzna mi rację, jak stwierdzę, że domowy dżem nie ma sobie równych.
Ten z czereśni jest przepyszny i nie musi być łączony z innymi owocami.
Jeśli wolicie bardziej kwaskowaty - dodajcie odrobinę soku z cytryny i tyle wystarczy.
Nic więcej nie potrzeba.

Co roku robię go coraz więcej, a i tak znika w połowie zimy.
Pycha!

2 kg czereśni (waga bez pestek)
1 kg cukru (można mniej)
2 opakowania środka żelującego 2:1
2-3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Czereśnie starannie umyć, wypestkować i rozdrobnić według uznania.
Tak przygotowane owoce wymieszać ze środkiem żelującym i ciągle mieszając - zagotować.
  Następnie wsypać cukier (dodać opcjonalnie sok z cytryny) i całość pogotować przez kolejne 1-2 minuty.
Po tym czasie garnek zdjąć z ognia.
 Wszystko razem przemieszać (około 1 minuty) do momentu zaniku piany (lub ją usunąć).
Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Słoiki ułożyć do góry dnem i odstawić, aż ostygną.
(Dżem nie wymaga pasteryzacji.)