sobota, 23 lipca 2016

Deser bananowy z czarną porzeczką


Przepis autorski (mój).
Deser jest pyszny, a połączenie smakowe - rewelacyjne.
Jego delikatna konsystencja sprawia, że chciałoby się od razu zjeść kilka porcji.
Sami spróbujcie i przekonajcie, się że to niesamowity smakołyk!
 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

(5-6 porcji)
Masa bananowa:
1 budyń śmietankowy (może być waniliowy)
1/2 litra mleka
1 łyżka cukru
1 galaretka cytrynowa
2 duże banany
Dodatkowo:
6 kruchych ciastek (np. herbatników)
60g czarnej porzeczki
1 łyżeczka cukru
bita śmietana

Przygotować mus bananowy.
Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i cukier.
Całość połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować.
Następnie suchą galaretkę wymieszać z gorącym budyniem.
Do masy dodać rozdrobnione (blenderem) banany (kawałek zostawić do dekoracji).
Wszystko ponownie wymieszać.
Na dnie każdej szklaneczki ułożyć pokruszone ciastka i napełnić je
(nie do pełna) masą bananową.
Porzeczki z cukrem podusić (nie dokładnie) widelcem (aby puściły sok) i delikatnie poupychać w deser.
Schłodzić w lodówce.
Po tym czasie na wierzchu deserów ułożyć kawałki pozostałego banana i udekorować bitą śmietaną.