środa, 27 lipca 2016

Ciastka z kakao i liofilizowanymi owocami (ananas, truskawka)




Przepis autorski (mój).
Tym razem ciasteczek zrobiłam więcej niż zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły.
Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne!
Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił.
Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania.
Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże.
Proces ten jedynie odsącza z nich wodę - zachowując pozostałe walory.

(37 sztuk)
250g masła/margaryny
250g cukru
2 jajka
450g mąki pszennej
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka proszku o pieczenia (płaska)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
80g liofilizowanych ananasów
80g liofilizowanych truskawek

 Masło/margarynę utrzeć z cukrem i solą do puszystości.
Miksując - dodać jajka.
Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną  z sodą i proszkiem do pieczenia.
Owoce lekko pokruszyć  i wmieszać do jednolitej masy.
 Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko zapieczone.)
Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Ananas znalazł się w swoim lipcowym boxie (truskawki - z maja), który można zamówić tu (klik).
Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które warto wkomponować w swoją dietę. 
To mój już kolejny box, który w 100% (a może i w 200) spełnił moje oczekiwania, a wartość produktów, które zawierał - przekroczyła jego cenę.