sobota, 9 lipca 2016

Ciasto z kisielem i kiwi


Przepis pochodzi z moich starych (i zmodyfikowanych) zapisków, więc przyznam, że nie pamiętam jego źródła.
Ciasto jest lekkie, delikatne i rewelacyjne w smaku.
Jego piankowa konsystencja idealnie łączy się z soczystymi owocami kiwi.
 Biszkopt, kisiel, i owoce - pycha!
To połączenie doskonale sprawdzi się o każdej porze roku!
Sami spróbujcie, bo szczerze polecam.
 
(Forma o wymiarach około 22 x 28 cm)
 Biszkopt:
5 jajek
1 szczypta soli
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
100g masła
2 kisiele cytrynowe
1 łyżka cukru
1 galaretka agrestowa
Pianka:
150 ml śmietanki 30%
2 galaretki agrestowe
Dodatkowo:
8 sztuk kiwi (dość dużych)

Upiec biszkopt.
Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i połączyć z cukrem.
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek.
Całość delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub mikserem na najniższych obrotach) z obiema mąkami.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Przygotować masę.
Kisiele z cukrem ugotować w 3 szklankach wody.
W jeszcze gorących - wymieszać galaretkę oraz masło.
Wszystko razem zmiksować na gładką masę i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować piankę.
Galaretki rozpuścić w 2-3 szklankach gorącej wody.
Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z chłodnymi galaretkami.
Na pierwszym biszkopcie kolejno ułożyć: masę kisielową, plasterki kiwi i piankę.
Całość przykryć drugą częścią biszkoptu i obłożyć resztą owoców.
 (Można też zmienić kolejność: biszkopt, masa, kiwi, biszkopt, pianka, kiwi.)
Schłodzić w lodówce.