sobota, 16 lipca 2016

Ciastka z płatkami gryczanymi i czekoladą



Uwielbiam chrupiące ciasteczka z płatkami zbożowymi.
Te powstały na podstawie mojego wcześniejszego przepisu (klik) i również są przepyszne - zresztą tak samo jak i tamte.
Kuszą swoim niesamowitym aromatem i wspomnianą chrupkością.
Świetnie nadają się na zdrową przekąskę.
Z ciekawostek dodam, że płatki gryczane charakteryzują się niemal takimi samymi właściwościami co kasza gryczana.
Są bogate w wiele mikroelementów (np. magnez, kobalt, żelazo) oraz witaminy (B1, B2, E).
Zawierają też lizynę oraz leucynę, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na pracę mózgu.
  Należą do tzw. kategorii superfood.
Ktoś chętny na ciasteczko, albo i dwa?

  (około 16 sztuk)
100g masła/margaryny
120g cukru 
1 jajko (małe)
70g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Dodatkowo:
30-40g czekolady

W dużej misce zmiksować masło/margarynę - ze szczyptą soli i cukrem. 
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.
Na końcu do masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.

 Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób (klik).



Ciasteczka piekłam razem z:

 Płatki do ciasteczek można nabyć w sklepie Eko Zdrowie.