poniedziałek, 11 lipca 2016

Ciastka z orzechów brazylijskich i pestek dyni (z dodatkami)




Pamiętacie ciastka z pestek słonecznika (klik)?
Fakt są pyszne, tylko szkoda, że aktualnie muszę unikać tych smacznych ziarenek.
Jednakże na podstawie tego przepisu zrobiłam inne i również rewelacyjne w smaku. 
Posiadają lekko miękki środek, chrupiący wierzch i ten... kuszący aromat.
Że pestki dyni są bogate w wiele cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych - to chyba nie muszę wspominać?
Dodam jedynie, że orzechy brazylijskie - to również wielka skarbnica dobroci dla naszego organizmu, a dla mężczyzn zdradzę małą ciekawostkę.
W orzechach znajduje się mnóstwo selenu, czyli pierwiastka poprawiającego jakość nasienia.
Kto się skusi na takie zdrowe ciasteczko?

(około 14-15 sztuk)
200g orzechów brazylijskich
50g pestek dyni (pyszne możecie kupić tu - klik)
2 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
2 łyżki otrębów owsianych (płaskie; bezglutenowych)
2 jajka 
80-90g cukru
Dodatkowo:
pestki dyni/wiórki kokosowe do posypania  

Orzechy brazylijskie i pestki dyni - zmielić na grubszą mączkę.
(Użyłam malaksera.)
1 całe jajko i żółtko zmiksować z cukrem do puszystości.
Dodać zmielone orzechy, pestki oraz wiórki kokosowe i otręby.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
(Masa jest dość lepka, więc co jakiś czas warto delikatnie zwilżać dłonie.)
Każdą kuleczką spłaszczyć (do grubości 1-1-5 cm) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami i/lub wiórkami kokosowymi.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
Ciastka ostudzić na kratce.