środa, 13 lipca 2016

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym




Przepis autorski (mój).
Poszłam do kuchni, wymieszałam i... wyszły przepyszne ciasteczka.
Już sam zapach niemiłosiernie kusił, a smak...?
Kokosowo-orzechowa nuta mówi sama za siebie.
Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i posiadają delikatnie kruche wnętrze.
Idealnie nadają się do szklanki mleka, czy kubka herbaty.
Zresztą sami musicie spróbować!
Polecam!

(około 15 sztuk)
60g masła/margaryny
40g masła orzechowego (użyłam masła z wiórkami kokosowymi)
100g cukru
1 jajko
50g mąki pszennej
70g płatków owsianych
30g wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
Dodatkowo:
płatki owsiane do obtaczania

Oba masła (w temperaturze pokojowej) i cukier dokładnie utrzeć, a następnie połączyć z jajkiem.
Dodać mąkę, płatki owsiane, wiórki, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Całość ponownie wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ same "rozejdą się" na boki.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-20 minut (*) w 180 stopniach.
Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

(*) Ciasteczka dłużej pieczone będą bardziej chrupiące w środku - ale nie twarde.


Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi jest do nabycia tu: klik.

https://e-sloneczko.com/