czwartek, 21 lipca 2016

Ciasteczka maślane




 Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko".
Kiedyś długo zastanawiałam się nad upieczeniem tych ciasteczek, ponieważ przepis wydawał mi się...  zbyt prosty.
Jednakże w końcu się zdecydowałam i... to był "strzał w dziesiątkę".
Teraz piekę je dość często.
Ciasteczka są przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku.
To jedne z najlepszych ciasteczek! 

    Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(18 sztuk)
160g maki pszennej
120g masła
50g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
cukier do obtaczania ciasteczek

Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać.
(Ciasto powinno być miękkie.)
Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych).
Kuleczki obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć.
Całość ułożyć (zachowując odstępy, bo ciasteczka odrobinę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w 190 stopniach.
(Piekarnik powinien być uprzednio rozgrzany.)
Ciasteczka ostudzić na kratce do pieczenia.
 (Po wyjęciu z piekarnika będą bardzo delikatne, a z czasem stwardnieją.)