środa, 13 lipca 2016

Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe)



Są to najlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi.
(Najczęściej pada na soczyste śliwki - mniam!)
Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten maaaślany aromat!
W moim domu znikają jeszcze cieplutkie (bo takie smakują rewelacyjnie), ale uwaga dla tych, którzy są na diecie...
Pamiętajcie - na jednej bułeczce się nie skończy!

11-12 śliwek
120 ml mleka
20g drożdży (świeżych)
5 łyżek cukru
80g masła (miękkiego)
300g mąki pszennej
2 żółtka 
Dodatkowo:
 10-20g stopionego masła (ostudzonego)
cukier puder do posypania

Drożdże wkruszyć do letniego mleka, a następnie dodać cukier, mąkę oraz żółtka.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek).
W każdą porcję owinąć pół śliwki i uformować z niej niewielkie bułeczki, które należy kolejno ułożyć (obok siebie) w natłuszczonej formie.
(Użyłam naczynia żaroodpornego do tarty.)
Bułeczki posmarować roztopionym masłem i odstawić na co najmniej 1/2 godziny.
Następnie buchty wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.