poniedziałek, 18 lipca 2016

Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)





 Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko".
(Zrobiłam z połowy proporcji i poniżej przedstawiłam już te moje.)
Są to jedne z najłatwiejszych babeczek, których proporcje bardzo łatwo zapamiętać.
Francuskie ciasto Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - czyli zawierające cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości.
Proste, prawda?
Babeczki zostały wzbogacone o cytrynę i aromat wanilii.
Nie da się opisać jak pięknie pachniały!
Można je polukrować lub upiec w jednej większej foremce - oczywiście wydłużając czas pieczenia.
(Ja użyłam uroczych papilotek z PapilArt, które prostym wypiekom nadają niezwykłego charakteru. Ach te słodkie kropeczki...)
Ktoś chętny na taką babeczkę?

(około 8-9 sztuk)
100g mąki pszennej
100g cukru
100g masła
2 jajka (około 100g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/4 cytryny

Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć potrzebną ilość soku.
W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem.
Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z cytryny.
 Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.