wtorek, 28 czerwca 2016

Zupa z pokrzywy (z kiełbasą i jajkiem)



 Kiedyś w pewnym lokalu zauważyłam zupę z pokrzywy i od razu wiedziałam, że sama muszę taką ugotować, a teraz robię to często - jak tylko pojawią się młode listki pokrzywy (bo najlepsze są te młode).
 Pokrzywa działa krwiotwórczo, oczyszcza nerki i wzmacnia cały organizm. 
A jak smakuje?
Jak delikatna szczawiówka.
Ja i moja rodzina ją uwielbiamy.
 
3 garście listków z pokrzywy
4 średnie ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
3 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany 18%
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
 
sól, pieprz
Dodatkowo:
 kiełbasa
jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)

Do garnka z osoloną wodą wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, startą (na grubych oczkach) marchew, pietruszkę i selera.
Warzywa gotować do miękkości.
W międzyczasie zająć się pokrzywą.
Należy ją sparzyć, osączyć, a następnie drobno posiekać.
Pokrzywę z cebulą poddusić na maśle i przełożyć do garnka.
Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć i dodać do zupy.
Na koniec całość zabielić śmietaną.
Podawać z pokrojonymi jajkami.