środa, 22 czerwca 2016

Zupa z dyni (z kurczakiem)



 Uwielbiam zupę dyniową - bez względu na porę roku. 
Odpowiednio doprawiona może być naprawdę przepyszna.
.Czasami nie wszystkie warzywa rozdrabniam blenderem. 
Bywa, że część miksuję, a resztę kroję.

mięso drobiowe na wywar
1 kg dyni
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
100g serka topionego
1 szklanka mleka 3,2%
100g jogurtu naturalnego
2 listki laurowe
2 łyżki prażonej cebulki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Opcjonalnie:
grzanki lub groszek ptysiowy


Mięso ugotować w osolonej wodzie - z dodatkiem listków laurowych.
Miękkiego kurczaka odłożyć do miseczki.
Do garnka wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera.
Na maśle poddusić cebulę z porem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Miękkie warzywa dodać do zupy, a całość zmiksować blenderem.
Wrzucić serek topiony, kawałki kurczaka oraz wlać mleko z jogurtem.
Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową).
Zupę można posypać prażoną cebulką.
(Przyprawy to kwestia indywidualnego gustu, ale polecam użycie kilku szczypt kurkumy - dla podtrzymania koloru.)
Zupę nalać do miseczek i do każdej porcji wsypać grzanki lub groszek ptysiowy.