sobota, 4 czerwca 2016

Żeberka duszone w piwie z miodem



Przepis autorski (mój).
 Żeberka są pyszne, aromatyczne, a mięso idealnie odchodzi od kości...
Pisać dalej?
Chyba więcej nie muszę zachwalać żeberek, bo są naprawdę godne polecenia.
Jeśli lubicie w mięsie delikatną nutkę słodkości - koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

 (2-3 porcje)
500g żeberek wieprzowych
300 ml piwa
2-3 łyżki miodu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 cebula (duża)
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
koperek
Przyprawy:
czosnek w proszku
 majeranek
  sól, czarnuszka (zamiast pieprzu)
Dodatkowo:
mąka
olej


Umyte, podzielone i osuszone żeberka natrzeć przyprawami.
Mięso dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju (na złoty kolor) i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę (pokrojoną w piórka), którą należy dodać do żeberek.
Piwo połączyć z musztardą oraz miodem, a następnie gotową mieszanką zalać mięso.
Dodać listek laurowy, ziele angielskie i całość tuszyć pod przykryciem do miękkości (na małym ogniu, około 50 minut).
Pod koniec gotowania całość posypać koperkiem (wg uznania), a w razie potrzeby sos doprawić i zagęścić mąką.
(Można zrobić więcej mieszanki piwno-miodowej, w zależności od ilości żeberek.)