środa, 8 czerwca 2016

Tofu w panierce orzechowej



 Apetycznie to może nie brzmi - jednakże naprawdę jest smakowite. 
Wszystko zależy od przyrządzenia, bo tak szczerze... tofu wyjęte prosto z opakowania - niekonieczne jest smaczne...
Warto spróbować odpowiednio go przygotować i samemu przekonać się o smaku oraz właściwościach tego serka.
Poniższy przepis jest rewelacyjny, panierka pyyyszna i myślę, że każdemu posmakuje.

200g tofu
sos sojowy
papryka ostra
Panierka:
mąka do obtaczania (u mnie kukurydziana)
40g orzechów (u mnie brazylijskie)
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko (duże + odrobina soli)
Dodatkowo:
olej do smażenia (u mnie masło klarowane)


Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Następie serek wymieszać w sosie sojowym i oprószyć papryką.
Orzechy zmiksować na proszek i połączyć z bułką tartą.
Tofu obtoczyć kolejno: w mące, jajku (rozmieszanym z odrobiną soli) i orzechach z bułką tartą.
Smażyć z obu stron na rumiany kolor.