sobota, 11 czerwca 2016

Szybkie żeberka w miodzie i Salsie Mexicana





Chyba szybszych i jednocześnie smacznych żeberek - nie da się upiec.
Połączenie smaków jest rewelacyjne, a mięso niezwykle miękkie i aromatyczne.
Jeśli lubicie słodko-pikantne nuty - to polecam!

do 1 kg żeberek wieprzowych
sól
Marynata:
1-2 łyżki miodu (wg smaku)

Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki.
Każdą część delikatnie oprószyć solą.
  Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut.
(Ten krok można pominąć.)
  Po tym czasie żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 100-120 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.)
Pierwsza godzina pieczenia powinna odbywać się pod przykryciem (np. folią aluminiową).
Późnej - co jakiś czas, żeberka należy polewać wytwarzającym się sosem.
 
(*) Ja użyłam sosu Develey,  który doskonale sprawdził się w przypadku moich żeberek.