poniedziałek, 6 czerwca 2016

Sernik na zimno z (nie) zwykłym ciastem








Przepis autorski (mój).
Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale to ma w sobie pewien cel.
Chciałam Wam zaprezentować zwykłe ciasto, które dzięki swojemu wyglądowi może nabrać wyjątkowego i niecodziennego charakteru.
Wystarczy grawerowany wałek (fajne są tu - klik) i mamy piękne blaty, a mając blaty - potrzeba kilka łatwo dostępnych składników i jest!
Takiego sernika nie znajdziecie w żadnej cukierni!
Dodatkowo jest bardzo smaczny, kremowy i idealnie komponuje się z kruchymi ciachami.
A zapewniam, że taki mając taki wałek jeszcze nie raz go użyjecie.
Popatrzcie na moje propozycje: ciasteczka (klik), albo te (klik), w wersji wytrawnej - przekładaniec (klik).

(Tortownica o średnicy 16 cm)
Ciasto:
100g masła/margaryny
130g mąki pszennej
70g mąki pszennej graham (może być dowolna)
1 jajko (małe)
35g cukru pudru
1 szczypta soli
Masa:
400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
90g śmietany
1/2 szklani cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
Dodatkowo do dekoracji:
beziki
kulki czekoladowe
owoce
Przygotować ciasto.
 Masło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem.

Wsypać mąkę, sól i całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm, a następnie wałkiem grawerowanym (delikatnie oprószonym mąką).
Z ciasta wyciąć dwa okręgi o średnicy 16 cm, a z reszty wykrawać dowolne kształty, które mogą posłużyć do dekoracji sernika (lub zostawić na pyszne ciasteczka).
Całość ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Uprzednio można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.)
Piec około 12 minut w 190 stopniach.
(Do delikatnego zarumienienia się.)
Przygotować masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i pozostawić do ostudzenia.
Twaróg zmiksować z resztą składników i następnie połączyć z żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Na dnie tortownicy ułożyć kruchy spód, a następnie masę i kolejny ozdobny blat.
(Ja przekroiłam go na pół.)
Ciasto ozdobić wg uznania i schłodzić w lodówce (aby całkowicie stężało).

 
Ciekawe wzory wałków można znaleźć tu (klik w zdjęcie):

http://stodola.org/