piątek, 24 czerwca 2016

Serek z maślanki/kefiru


 
 Serek ze zdjęcia powstał z maślanki, ale w taki sam sposób można wykonać twaróg z kefiru.
Z poniższych proporcji wychodzi niecałe 200g serka.

1 litr maślanki
Opcjonalnie:
2 łyżeczki gęstej śmietanki
sól
 
Maślankę przelać do garnka i podgrzewać, aż osiągnie 80 stopni (i rozwarstwi się).
(Najlepiej podgrzewać na małym palniku, na minimalnym ogniu i co jakiś czas przemieszać.
Nie wolno dopuścić do wrzenia, ponieważ serek będzie twardy i zbyt kruchy.)
Garnek zdjąć z palnika, przykryć a zawartość ostudzić do temperatury pokojowej.
Wystudzoną i rozwarstwioną maślankę przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczką.
Pozostawić do ocieknięcia, uformować serek i całość włożyć do lodówki.
Po ocieknięciu serwatki powstały twaróg można zmieszać ze śmietanką i odrobiną soli (do smaku), a następnie uformować.