czwartek, 23 czerwca 2016

Schab w cieście francuskim (plastry)




 Znudziły się Wam tradycyjne schabowe?
A może nie macie pomysłu na kawałek schabu?
Takie mięsko w ciecie francuskim to doskonała alternatywa dla zwykłego kotleta.
Świetnie sprawdzi się na przekąskę lub obiad - podany z zestawem surówek.
Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku.
Ja użyłam tylko cebuli, ale w tym przypadku można puścić wodze fantazji i dodać żółty ser, plastry boczku, pieczarki lub dowolne warzywa.
Pycha!

4 plastry schabu (cienkie) 
Przyprawy:
papryka w proszku (ostra i słodka)
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 płat ciasta francuskiego (duży)
2 czerwone cebule (średnie)
1 jajko 

Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut.
(Mięso pokroiłam na grubość około 3 mm, ale można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą tłuczka do mięsa.)
Po tym czasie płat ciasta francuskiego przeciąć na pół.
Na jednym kawałku ułożyć plastry schabu, które należy posypać posiekaną cebulą i przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Okolice farszu delikatnie podociskać.
 Ciasto pokroić na 4 kwadraty, o boki mocno skleić.
(Zrobiłam to palcami, ale można widelcem.)
Tak przygotowane "poduszeczki" posmarować rozmieszanym (ze szczyptą soli) jajkiem i oprószyć papryką w proszku.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 200 stopniach.