czwartek, 2 czerwca 2016

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)



Tak przyrządzone ogórki są bardzo smaczne i często je robię - bez względu na porę roku.
Można je podjadać bezpośrednio ze słoika.
Pycha!

 1,2 kg ogórków gruntowych (po obraniu)
2  cebula (duża)
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka gorczycy
Zalewa:
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki curry

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka.
Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin.
Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików (z zalewą), szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut (od chwili zagotowania się wody).
Słoiki ułożyć do góry dnem do momentu ostygnięcia.