wtorek, 14 czerwca 2016

Sałatka w ananasie (z wędzonym kurczakiem)





Przepis autorski (mój).
Sałatka jest niezwykle pyszna, a podana w ananasie staje się naprawdę wyjątkową i apetyczną przekąską.
Jeśli lubicie dobry smak i ładnie podane dania - ta sałatka sprawdzi się idealnie.
Doskonale też zaprezentuje się na rożnego rodzaju przyjęciach.
 Z podanych proporcji można napełnić dwie połowy ananasa.
Polecam!

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

1/2 świeżego ananasa
1 wędzona ćwiartka z kurczaka (średnia)
1 mała puszka kukurydzy (użyłam Bonduelle)
50g pora
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki ulubionych nasion/orzechów (u mnie pestki z dyni i nasiona konopi)
sól, pieprz
Dodatkowo:
2-3 łyżki majonezu/gęstego jogurtu naturalnego

 Ananasa umyć, osuszyć i przekroić na pół (wzdłuż).
Z każdej części delikatnie wydrążyć środek, tak aby powstała miseczka.
Wnętrze z jednej połowy pokroić w kostkę.
Kurczaka oddzielić od kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Następnie pora pokroić w cienkie talarki, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z jogurtem/majonezem.
Sałatkę doprawić do smaku i przełożyć do wydrążonego ananasa.