środa, 15 czerwca 2016

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce






Mięso jest miękkie i soczyste, a chrupiąca skorupka nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru.
Uwielbiam tą aromatyczną i chrupiącą panierkę.
Całość jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Polecam!

do 1 kg polędwicy wieprzowej (najlepiej cienkiej; mogą być dwa kawałki)
3 łyżki musztardy (solidne)
sól, pieprz
Skorupka:
2 suche bułki
1 cebula
2 łyżki parmezanu (startego)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
ulubione zioła (do smaku)
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki masła
2 łyżki oleju

Polędwicę/polędwiczki  umyć osuszyć i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.
Mięso obsmażyć (z każdej strony)  na oleju i 1 łyżce masła, a następnie przełożyć na talerz.
Na patelnię dodać resztę masła i zarumienić cebulę - uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.
Suche bułki rozkruszyć (lepiej, aby były wyczuwalne grudki; w ostateczności można użyć bułki tartej) i wymieszać z cebulą, parmezanem, czosnkiem i papryką.
Panierkę doprawić do smaku.
Polędwicę posmarować (grubo) musztardą i dokładnie obtoczyć w bułce z dodatkami.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Można dodatkowo skropić olejem - opcjonalnie.)
Piec około 30 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależny jest od wielkości/grubości mięsa.)
 Po upieczeniu - odczekać około 10 minut i dopiero wtedy można kroić.