środa, 1 czerwca 2016

Placuszki/kotlety z łososia i serka wiejskiego


 
Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę.
Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu.
Polecam.
 
 200g serka wiejskiego (po odcedzeniu)
90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce)
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
30-40g parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do głębokiego smażenia 
 
Serek wiejski zmiksować blenderem (do uzyskania jednolitej konsystencji) i połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z masy uformować kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej.
(Kotleciki można bardziej spłaszczyć i w ten sposób uzyskać placki.)
Smażyć z obu stron na rumiano.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.