środa, 8 czerwca 2016

Placuszki kokosowo-ryżowe z melonem i dodatkiem budyniu (bezglutenowe)







 Przepis autorski (mój).
Smak i struktura tych placuszków przerosła moje największe oczekiwania.
Są zwarte i jednocześnie miękkie oraz niezwykle delikatne.
Kokosowo-melonowa nuta niezwykle kusi, a dodatek budyniu nadaje im śmietankowego posmaku oraz odpowiedniej konsystencji.
Sami spróbujcie, a zapewniam, że Wam posmakują.
Placuszki idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej i dla diabetyków!

(około 11 sztuk)
10 łyżek mleka
2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
1 jajko
3 łyżki mąki ryżowej (płaskie)
2 łyżki mąki kokosowej (płaskie)
3 łyżki budyniu śmietankowego (bezglutenowego proszku; można użyć innego smaku)
1 łyżka cukru (opcjonalnie; w zależności od dodatków)
150g melona (bardzo dojrzałego i miękkiego)
1-2 łyżki soku z cytryny (aby placki nie były mdłe)
Dodatkowo:
masło lub olej do smażenia

Melona obrać, pokroić w kostkę i podusić widelcem.
(Melon nie musi być idealnie rozdrobniony, ale ważne, aby powstało z niego dużo soku.)
W większej miseczce wymieszać pozostałe składniki i połączyć z melonem.
(Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe. Jeśli masa jest za gęsta - należy dodać mleka.)
Całość odstawić do lodówki - na 5-10 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.)
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).
 Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.


http://olejowyraj.pl/shop/