piątek, 17 czerwca 2016

Ogórki małosolne


 
Najłatwiej użyć gotowej mieszanki do ogórków.
Znajdzie się w niej koper, czosnek, odpowiednie liście itp.
 Jednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli.

1-2 kg ogórków
4 ząbki czosnku
4 gałązki kopru
kilka liści wiśni
kilka liści czarnej porzeczki
1 liść chrzanu
1 korzeń chrzanu
2 litry wody
2 łyżki soli

Z umytych ogórków poodcinać końcówki.
Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju. 
Robić to na przemian z koprem, czosnkiem i pozostałymi dodatkami.
Wodę z solą zagotować, lekko ostudzić i następnie zalać nią ogórki.
(Najczęściej robi się to po ostudzeniu, lecz zalewając warzywa gorącą zalewą szybciej staną się one gotowe do spożycia.)
Ogórki przycisnąć spodkiem i odstawić na około 2 dni.
(Nie zakręcać pokrywką.)