środa, 29 czerwca 2016

Maślane bułeczki z truskawkami i galaretką



Przepis autorski (mój).
 Co prawda same maślane bułeczki są pyszne, ale można je urozmaicić, aby smakowały jeszcze lepiej.
To również doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa.
Często kupuję świeże bułki, bo moja rodzina domaga się takich z galaretką.
Pycha!
Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. 
Wnętrze, które pozostało z bułeczek możecie wykorzystać tak: klik.

bułeczki maślane
truskawki (30g na 1 bułkę)
galaretka cytrynowa (3-4 łyżki na 1 bułkę)
Dodatkowo:
bita śmietana

Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i wstawić do lodówki, aby stężała.
Truskawki pokroić w plasterki.
Z bułeczek odciąć wierzch i delikatnie "wyskubać" wnętrze.
Powkładać truskawki (około 30g na jedną bułeczkę) i galaretkę (około 3-4 łyżek na 1 sztukę).
Każdą bułkę przykryć wierzchem i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Podawać w bitą śmietaną.