wtorek, 21 czerwca 2016

Mąka jaglana z kaszy (domowa)






Kasza i mąka jaglana to produkty bezglutenowe, lekkostrawne i jednym słowem - zdrowe.
Dlaczego? 
Mają działanie zasadotwórcze, a także dużą zawartość witaminy B, lecytyny, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki.
Mąka jaglana nie należy do najtańszych produktów, więc warto zrobić ją samemu.
To naprawdę proste!
Dodatkowo mąka sklepowa jest gorzka w smaku i posiada niezbyt kuszący zapach, więc to dodatkowa motywacja, aby szybciutko przerobić kaszę.
Tak przygotowana mąka zawsze wychodzi delikatna, puszysta i posiada kuszący aromat.
Idealnie sprawdzi się do zagęszczania potraw, czy w wypiekach - nie tylko na słodko!

  kasza jaglana

Kaszę jaglaną przesypać na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą (i gorącą) wodą.
(Płukać do momentu, aż ściekająca woda będzie całkowicie przezroczysta.)
 Następnie całość sparzyć wrzątkiem i zostawić do odcieknięcia.
Kaszę przełożyć (równomiernie) na dużą blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego (do 120 stopni) piekarnika.
(Posiadam piekarnik gazowy, ale jeśli macie elektryczny - to warto włączyć termoobieg.)
Należy zostawić uchylone drzwiczki.
Kaszę co jakiś czas przemieszać i trzymać w piekarniku do momentu, aż zupełnie wyschnie.
(Uważać, aby się nie przypaliła.)
 Suchą kaszę zmielić na mąkę (młynkiem lub blenderem) i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.