piątek, 3 czerwca 2016

Kruchy przekładaniec z żółtym serem





 Przepis autorski (mój).
Jest to bardzo prosta i szybka przekąska, która oprócz smaku - zachwyca wyglądem.
Kruche blaty można przełożyć przeróżnymi składnikami, akurat tym - na co macie ochotę.
Ja tak na szybkiego użyłam żółtego sera, który rewelacyjnie połączył moje gigantyczne ciastka, a później kusząco rozpływał się w ustach.
Taki przekładaniec idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu.
Wystarczy puścić wodze fantazji i stworzyć własne ciacho!
Moje placki mają ozdobny wzór, dzięki wałkowi od Stodola.
Uwielbiam go, ponieważ taki gadżet potrafi z prostej rzeczy stworzyć coś wyjątkowego.
Dzięki dobrej jakości i odpowiedniemu ciastu - wzory zawsze się udają.
Nawet za pierwszym razem nie miałam z tym problemu (klik).

Ciasto:
200g mąki pszennej
70g mąki pszennej graham
100g masła
35 smalcu
 3/4 łyżeczki soli
1 jajko 
3 łyżki mleka (zimnego)
Nadzienie:
żółty ser (użyłam plastrów)

Przygotować ciasto.
Mąkę przesianą z solą - posiekać z zimnym masłem i smalcem.
Dodać jajko, wlać mleko i szybkimi ruchami zagnieść jednolite ciasto. 
(Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepłoty naszych rąk.)
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - minimum na pół godziny.
 Po tym czasie ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 1 cm i wykrawać z niego okręgi (u mnie kółka o średnicy 16 cm). 
(Można do tego użyć miski lub tortownicy.)
 Blaty ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, lekko pnakłuwać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w 190 stopniach.
(Ja piekłam każdy osobno. Surowe placki należy przechowywać w lodówce.) 
Upieczone blaty przełożyć żółtym serem i ponownie wstawić je do piekarnika - do momentu, aż ser się rozpuści.
Całość udekorować wg uznania.


Ciekawe wzory wałków można znaleźć tu (klik w zdjęcie):

http://stodola.org/