sobota, 4 czerwca 2016

Kruche ciasteczka ze wzorem




Ciasteczka te idealnie nadają się do kawy, herbaty, czy mleka.
Można je upiec z różnymi dodatkami, czyli nadać im np. waniliowego, czekoladowego, czy cynamonowego smaku.
Idealnie smakują przełożone kremem, posypane cukrem pudrem lub w wersji solo.
Ciasteczka podczas pieczenia nie zmieniają kształtu, więc możemy nadać im różne fantazyjne wzory, które będą ładnie prezentować się na gotowych słodkościach.
Dodając mniej cukru - w ten sposób upiekłam blaty do mojego sernika na zimno (klik).

 (około 25 sztuk)
100g masła/margaryny
130g mąki pszennej
70g mąki pszennej graham (może być dowolna)
1 jajko (małe)
70g cukru pudru
1 szczypta soli
Opcjonalnie:
cukier waniliowy, cynamon, kakao (wg uznania)

 Masło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem.
Wsypać mąkę, sól i całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Używając wałka ze wzorem - ciasto należy najpierw rozwałkować zwykłym wałkiem, a następnie grawerowanym i dopiero później wycinać dowolne kształty.)
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Uprzednio można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.)
Piec około 12 minut w 190 stopniach.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)